Rig-Talk

Guitars, Gear, Tone!
It is currently Fri, May 29, 2020 11:36pm

All times are UTC - 5 hours




Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 
Author Message
PostPosted: Thu, Mar 19, 2020 5:21am 
Offline
Hack

Joined: Thu, Mar 19, 2020 5:16am
Posts: 2
Are you human?: 951
Hi,

I just started using Two Notes Wall of Sound (WoS) in Ableton.

It sounds great when I play and record through the direct monitoring, but when I playback the recording it is quieter and slightly muffled sounding.

I have the plugin on an empty strip with no effects on the strip or on the master strip.

Has anyone experienced this?

The customer service at Two Notes said it could be due to Abletons playback engine.

Peter


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Thu, Mar 19, 2020 8:35am 
Offline
Plank Cranker Wanker
User avatar

Joined: Tue, Feb 22, 2011 3:43am
Posts: 2059
Location: France
Are you human?: 951
HI h4rtmn,

is there any chance that during the recording you listen to your input signal and the simulated track at the same time? That could explain why you have more highs when recording (they come from the unfiltered signal from your preamp or amp).

Can you double check that? Some sound card have a hardware mix button (I have one on my Audient ID4 called Monitor Mix), or a software mixer.

_________________
Affiliation: President @ OROSYS SAS, owner of Two Notes Audio Engineering

Creating pro audio product for the guitar and bass players:
Website : Two Notes Audio Engineering
Follow us on Youtube and Facebook
Two Notes samples on Soundcloud

For the best support, please check the FAQ and create a ticket on the Two notes Help Desk
The largest online community ofTtwo notes products users is on Facebook: https://www.facebook.com/groups/twonotesaudiocommunity/
Share presets with the community: https://exchange.two-notes.com/index.php


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Fri, Mar 20, 2020 5:29am 
Offline
Hack

Joined: Thu, Mar 19, 2020 5:16am
Posts: 2
Are you human?: 951
Hi,

That could maybe it.

How do I know if I'm doing that?

I'm using Ableton as my DAW and an Apollo Twin X as my sound card.

Attaching print screens of my channel strip and settings.

Peter


Attachments:
Screenshot 2020-03-20 at 11.25.08.png
Screenshot 2020-03-20 at 11.25.08.png [ 71.44 KiB | Viewed 219 times ]
Screenshot 2020-03-20 at 11.24.59.png
Screenshot 2020-03-20 at 11.24.59.png [ 28.83 KiB | Viewed 219 times ]
Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Fri, Mar 20, 2020 8:01am 
Offline
Plank Cranker Wanker
User avatar

Joined: Tue, Feb 22, 2011 3:43am
Posts: 2059
Location: France
Are you human?: 951
Are you using distortion on your guitar track? If you send a distortion tone without speaker sim (so that would be your direct signal) it should be quite horribly trebbly.

I don't know your sound card but I just checked the manual, can you take a look at the troubleshooting section, especially this:

Undesirable echo/phasing (this means you are listening both the input and the monitoring through Ableton, in your case it may not do phasing or echo but worth checking):

• Confirm input monitoring is not enabled in both Console and DAW
•Disable software input monitoring if monitoring via Console (recommended)
• Mute all Console inputs if software input monitoring via DAW

http://media.uaudio.com/support/manuals/hardware/Apollo%20Twin%20X%20Hardware%20Manual.pdf

I don't think it's an issue with your Ableton settings. Even if you should try to set your latency way smaller (like 32 or 64 samples).

Only thing I could think of in a DAW that could cause that type of issue would a sample rate issue that would slow down when playing, for whatever reason (external clocking not working properly or whatever).

_________________
Affiliation: President @ OROSYS SAS, owner of Two Notes Audio Engineering

Creating pro audio product for the guitar and bass players:
Website : Two Notes Audio Engineering
Follow us on Youtube and Facebook
Two Notes samples on Soundcloud

For the best support, please check the FAQ and create a ticket on the Two notes Help Desk
The largest online community ofTtwo notes products users is on Facebook: https://www.facebook.com/groups/twonotesaudiocommunity/
Share presets with the community: https://exchange.two-notes.com/index.php


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Fri, Apr 24, 2020 4:34pm 
Offline
Hack

Joined: Fri, Apr 24, 2020 4:30pm
Posts: 1
Are you human?: 951
Glad it's not just me. It's just happened recently and as a result has screwed up my old projects. It's almost like a filter effect is applied during playback. Need to spend some time messing with it as it's been fine for years.


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 

All times are UTC - 5 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group - Terms of Use